Presentasjon av en IFE-ansatt

Navn: Halvard Haug

Halvard Haug, PhD-student ved IFE. Halvard i IFEs solcellelaboratorium, som består av en komplett produksjonslinje for solceller. Foto: Mona L. Ramstad (IFE)

Stilling?
Jeg er stipendiat på avdeling Solenergi på IFE og jobber derfor med en doktorgrad.

Hvilken utdannelse har du?
Jeg har en mastergrad i «Materialer, energi og nanoteknologi» fra Universitetet i Oslo. Studiet mitt hadde mange kurs innen både fysikk, kjemi og matematikk, med fokus på fundamental forståelse av egenskapene til funksjonelle materialer.

Nasjonalitet?
Helt vanlig kjedelig norsk, forfedrene er bare østlandsbønder på begge sider. Jeg har riktignok bodd åtte år av mitt liv i Sør-Amerika da, det må vel telle for noe.

Alder?
27 år.

Hvor lenge har du jobbet på IFE?
Siden august 2010. Tiden flyr skremmende fort når man holder på med en doktorgrad!

Hvordan fikk du denne stillingen?
Jeg så en utlysning på IFE sine hjemmesider og sendte inn en søknad et halvt år før jeg var ferdig med masteren min. IFE hadde egentlig tenkt til å finne ha en kandidat som kunne starte litt før, men de ville heldigvis vente på meg!

Kjente du til IFE før du fikk jobben her?
Ja, jeg kjente flere som hadde tatt master eller jobbet her ute, og hadde vært på et par besøk.

Hva går jobben din ut på?
Jeg driver med eksperimentell forskning på solceller, så jeg er typisk i laben og lager prøver, gjør målinger, analyserer data, diskuterer med kollegaer, simulerer, lager fine figurer og skriver om resultatene i forskningsartikler. Det høres strukturert og fint ut når man lister det opp sånn, men det er vanligvis en salig blanding av alt på en gang.

Halvard Haug, PhD-student ved IFEHalvard Haug med "romdrakt" i sollabben. Arbeid i renrommet stiller høye krav til påkledning, her må man på med full beskyttelsesdrakt, spesialsokker, hansker, briller og sko for å slippe inn. Det er nødvendig for å hindre forurensing av luft og omgivelser, noe som igjen kan påvirke kvaliteten på solcellene. Foto: Mona Lunde Ramstad, IFE

Jobber du med noen bestemte prosjekter for tiden?
Jeg jobber hovedsakelig med doktorgradsoppgaven min, som enkelt sagt handler om de elektriske egenskapene til overflatene i en solcelle. Det er nemlig viktig at disse overflatene er så bra som mulig for at vi ikke skal miste mye av effekten til solcella. Ellers får jeg av og til ta meg en pause og jobbe en uke eller to med industriprosjekter, det kan være bra med litt variasjon innimellom!

Hvem er «kundene» eller oppdragsgiverne?
Kundene til solenergigruppa er hovedsakelig bedrifter og forskningspartnere i ulike deler av solcelleindustrien. Det er mange ting som skal perfeksjoneres for å lage den optimale solcellen, så vi får jobbe med mange spennende temaer!

Hvordan ser en typisk dag på jobben ut?
Jeg kommer på kontoret om morgenen og har gjerne en myk start på arbeidsdagen med kaffe og skravling med de utmerkede kollegaene mine på solenergigruppa. Så sitter jeg enten på kontoret og skriver, leser eller regner på ting i matlab eller jobber på laben. Jeg må ofte inn på renrommet vårt, som er en lab med ekstra høye krav til renhet og støvpartikler og slikt, så det er ikke så uvanlig å se meg i heldekkende gul «romdrakt» med hette! Også mer kaffe da.

Hvordan er arbeidsmiljøet i din avdeling?
Jeg synes vi har et helt strålende arbeidsmiljø i gruppa vår, både faglig og sosialt. Det er viktig å ha noen å jobbe og tenke sammen med, og så blir jo arbeidsdagen mye hyggeligere!

Hvilke egenskaper er viktige å ha i din jobb?
Som stipendiat er det helt kritisk å være flink til å jobbe selvstendig og holde progresjonen oppe på egenhånd. Det kan til tider være slitsomt, men samtidig har jeg nok den frieste jobben man kan tenke seg. Også skader det selvfølgelig ikke å ha litt teft for realfag. Hvis man kjeder vettet av seg med en gang man må se på en graf eller noen ligninger finnes det sikkert bedre ting å gjøre.

Er det noe du synes er spesielt bra med å jobbe på IFE?
Nå har jeg nevnt arbeidsmiljøet og den personlige friheten som stipendiat, så da kan jeg kanskje skryte av at vi har en veldig bra lab med mange morsomme instrumenter å leke med?

Er du aktiv i noen av de sosiale tilbudene på IFE?
Ikke så mye som jeg kanskje burde, men jeg prøver å bli med på «soløl» så ofte jeg kan. Også skal jeg jo selvfølgelig på julebordet!

Hva gjør du på fritiden?
Jeg innser at jeg nok har en typisk fritid for en realist: Går ut og drikker øl med venner, spiller brettspill, ser på tv-serier med kona, spiller data og leser Terry Pratchett-bøker. Også spiller jeg gjerne litt squash innimellom.

Har du noe du er veldig engasjert i?
Jeg er nok en litt kjedelig allrounder når det gjelder interesser, men et litt morsomt eksempel er at jeg alltid er fascinert av tryllekunster, begynner å bli ganske god på korttriksene nå :-)

Har du et tips du vil dele med de som ønsker seg en jobb på IFE?
Et enkelt tips er å ta en masteroppgave i en avdeling som passer med resten av utdannelsen din. Ellers er det stor forskjell i hva slags arbeidsoppgaver og folk de ulike avdelingene trenger, så det kan være lurt å ta kontakt med flere av de aktuelle avdelingslederne og lodde stemninga litt. Det er lite av skumle HR-divisjoner her, så prøv å kom i kontakt med de aktuelle fagfolka!

Halvard Haug, PhD-stipendiat (IFE)Gøy å jobbe, men ikke så verst med ferie heller... På Bali. Foto: privat.

Mer om å jobbe på IFE her.

2012-11-07 Mona Lunde Ramstad