300 elever fra Ungforsk inntok IFE

Full rulle og mange nysgjerrige og interesserte elever fikk møte forskningen på IFE under årets Ungforsk-arrangement.

Interessen for bedriftsbesøk under Ungforsk-dagene er stor. Allerede samme dag påmeldingen åpnet, ble arrangementet fulltegnet. Som landets største forskningsmiljø på miljøvennlig energi ser IFE det som en del av sitt samfunnsansvar å bidra til å stimulere interessen for teknologi og realfag blant ungdom. Instituttet åpnet derfor portene for besøk fra hele 300 elever og lærere tirsdag 22. september.
Les mer om hva Ungforsk er her.

Foto: Mona Lunde Ramstad (IFE)
Tirsdag 22. september klokken 12 strømmet det på med ungdommer i 9. og 10. trinn,
spente på å se realfag i praksis på IFE. Foto: Mona L. Ramstad

Første pulje elever kom fra Oslo-skolene Bjørnsletta, Haugen og Høyenhall, med elever fra 9. og 10. trinn. Neste gruppe bestod av alle åtte klassene i trinn 10 fra Tæruddalen skole. Begge gruppene hadde halvannen time til rådighet hvor de kunne gå fritt på et avmerket område og besøke mange ulike stasjoner og forskningsområder på Instituttet.

Elevene og lærerne fikk utdelt en velkomstbrosjyre med kart over området med stasjonene merket av. Noen studerte programmet nøye, og valgte seg ut stedene de ville besøke først. Andre gikk mer tilfeldig til verks, og tok seg også tid til å nyte det vakre høstværet ute. Se kart og program for arrangementet

De sju postene på programmet viste fram den store bredden i forskningen på IFE, fra petroleumsteknologi til fornybar energi og materialteknologi. Ungdommene kunne få teste alt fra måling av radioaktiv stråling hos avdeling Miljø- og Strålevern, til å plukke sjokolade med tengene i en hotcellemodell hos Isotoplaboratoriene. JEEP II reaktoren var for anledningen åpen for besøk, og i laboratoriene til Tracerteknologi fikk man lære om kartlegging av olje- og gassreservoar.

Foto: Bente Sundberg (IFE)
Sjokoladeplukking med tang på Isotop var svært populært, og flere elever tok turen innom 
både en og to ganger for å sikre seg en godbit. Her forsøker noen å snike seg inn bakveien.
Foto: Bente Sundberg (IFE)

Foto: Bente Sundberg (IFE)
Mye spennende å se på IFEs mekaniske verksted. Foto: Bente Sundberg

Årets konkurranse
IFE ønsket å få tilbakemeldinger fra ungdommene om hva de likte best, og derfor var årets konkurranse å svare på dette spørsmålet. Det kom inn mange gode svar og hyggelige tilbakemeldinger, og spennvidden for hva man likte best var stor. Mest populær var reaktoren, og sammen med den ble også fysikkavdelingen ofte nevnt da de viste fram sin superledende svevebane inne i reaktoren. Etter en upartisk loddtrekning ble William Helder fra Tæruddalen skole 10 D den heldige vinneren av en flott ryggsekk fra Berghaus til en verdi av ca 1000,- kr.

Foto: Mona Lunde Ramstad (IFE)
Sigrid Glomdal og Tonje Hamre fra Høyenhall skole likte best svevetoget
til fysikkavdelingen. Sigrid vil ikke ha en stillesittende jobb foran pc,
mens Tonje godt kunne tenke seg å jobbe som grafisk designer.
Foto: Mona L. Ramstad.

Foto: Mona Lunde Ramstad (IFE)
Elever fra Tæruddalen skole 10 D var godt fornøyd med å få besøke IFE i stedet for en
vanlig skoledag. Her er en gruppe på vei for å se hvordan reaktoren ser ut inni.
Foto: Mona L. Ramstad.

Foto: Mona Lunde Ramstad (IFE)
Tre kjekke karer fra Bjørnsletta skole, fra venstre: Olav Gulbrandsen, Christian Kreim
og Tobias Dybwad. Foto: Mona L. Ramstad.