Materialteknologi

Elektronstrålesveising

IFEs virksomhet på elektronstrålesveising, Electron Beam (EB), er blant de største i Norden. IFE kan sveise godstykkelser fra 0,05-100 mm.
Kontakt

Wickstrøm, Kristin

Avdelingsleder

 

Produktutvikling og produksjonssveising for norske og utenlandske bedrifter utgjør om lag tre firedeler av oppdragvirksomheten. Produktene som sveises kan deles i to hovedgrupper. Den første er utstyr til fly, romfart, militære formål i stål, titan og aluminium. Den andre gruppen er utstyr til petroleumsindustrien; målesensorer, ventiler etc. i rustfritt stål, nikkellegeringer og titan.

Elektronstrålesveising er en høyeffekts sveisemetode hvor sveisefugen bombarderes med en konsentrert stråle av elektroner med effekttetthet opp mot 107 W/cm2. Dette er høyere enn noe annen kjent sveisemetode inkludert lasersveising.

Komponenter som ikke kan bli utsatt for høy temperatur i umiddelbar nærhet av sveisefugen kan med fordel EB-sveises. Eksempler på dette er forskjellige typer sensorer også i glass.

En annen fordel med EB-sveising er at man kan sveise forskjellige typer materialer til hverandre, sveise tykt mot tynt og sveise ferdig maskinerte og varmebehandlede komponenter uten ettermaskinering.

Les mer om elektronstrålesveising