Aktuelt

Nyheter fra Institutt for energiteknikk
Millionkontrakt om testing av nytt kjernebrensel
Institutt for energiteknikk (IFE) og det amerikanske selskapet Lightbridge Corporation har signert en rammekontrakt om testing av en ny type kjernebrensel i Haldenreaktoren. Kontrakten kan få en verdi på 80-100 millioner kroner over en femårsperiode. Det er en av de største enkeltkontraktene ved IFE i Halden noen gang.
IFE mottok cirka 45 millioner kroner til nasjonal forskningsinfrastruktur
29, 8 av disse skal brukes til ny instrumentering og oppgradering av eksisterende instrumenter i JEEP II.
Brensel til besvær
IFEs historiske reaktorbrensel fra tidlig 50-tallet må fjernes i løpet av den nærmeste fremtid. Manglende bevilgninger til opprydningsarbeidet skaper stor usikkerhet for IFE, og skader satsingen på morgendagens arbeidsplasser.
Ny og høyteknologisk kontroll av kreftmedisin
IFE og Bayer tar i bruk ny, høyteknologisk løsning i produksjonen av kreftlegemiddelet Xofigo. I sommer blir en unik robot satt i drift i den avanserte produksjonslinjen, for kontroll av hvert produserte glass. Det betyr økt sikkerhet for personalet og mer effektiv produksjon av legemiddelet.
Solavdelingen satser på smarte vinduer
Institutt for energiteknikk (IFE) har fått midler fra Norges Forskningsråd til å utvikle smarte vinduer. Hensikten er å utvikle materialer og teknologi som kan redusere energiforbruk i bygg året rundt.
Ny sentrifuge lager silisium til solceller i rekordfart
Det stilles høye forventninger til «superreaktoren» som er lokalisert på IFE Kjeller.
Liten reaktor kan utrette store ting
Norges nøkkel til fremtidens materialer ligger på Kjeller. I JEEP II-reaktoren foregår det allerede mange aktiviteter som er med på å legge grunnlaget for det nye forskningssenteret ESS i Lund, hvor verdens kraftigste nøytronkilde bygges.
Brann ved Brenselsinstrumentverkstedet i Os Allé 5 i Halden
Hendelsen skjedde om morgenen torsdag 28. mai. Det ble antent spon under bearbeiding av Zircaloymateriale i en fresemaskin. Ingen spredning av brannen og verkstedet var fullt operativt samme dag.
Sondre Lerche rocket IFE Kjeller
Med høyt energinivå og slentrende, laidback sjarm vant Sondre publikum på Kulturkvelden tirsdag 19. mai. I salen satt flere av hans «lærlinger» fra musikk-konkurransen The Voice – Norges beste stemme. De fikk en førsteklasses oppvisning i hvordan en proff artist skal levere.
Pressemelding: Eva S. Dugstad fratrer som adm. direktør
Eva S. Dugstad fratrer som adm. direktør for Institutt for energiteknikk (IFE).
IOR-senteret gir optimisme til oljenæringen
Konferansen som fant sted 28.-29. april i Stavanger samlet 300 deltagere for å markere ettårsdagen til det nasjonale IOR-senteret. Forskningssenteret, som skal utvikle ny kunnskap og teknologi for å øke utvinningen fra eksisterende felt, er drevet av Universitetet i Stavanger i samarbeid med IRIS og IFE.
Pris til forskningsartikkel med forfattere fra IFE
Forskere ved IFE, István Szöke og Niels-Kristian Mark, er blant forfatterne til artikkel hedret med prisen Bernard Wheatley Award for 2014.
Tid for den siste olje
Lørdag 28.mars klokka 13.00 på Deichmanske bibliotek kan du forskningsdirektøren Tore Gimse holde en presentasjon om mulighetene som olje- og gassressursene gir oss, og utfordringene og problemene som følger med.
IFE etablerer IFE Flow - et nytt selskap innen petroleumsteknologi
Instituttet arbeider nå sammen med Kjeller Innovasjon om å kommersialisere flere IFE-utviklede simulatorer og måleteknologier under en felles slagkraftig enhet – nemlig IFE Flow.
Hjelper industrien til å produsere gode batterier
IFE forsker på å forstå hvilke egenskaper ved silisium og biopolymerer som er avgjørende for et godt batteri. Resultatet kan i fremtiden sette Borregaard og Dynatec i posisjon til å konkurrere som unike leverandører til verdens batteriprodusenter.
Samarbeider med Russland om sikrere atomteknologi
Ved atomreaktoren i Halden pågår det nå flere omfattende og langvarige materialtester for det russiske selskapet TVEL Fuel Company (et datterselskap av det russiske kraftselskapet Rosatom). Materialtestene bidrar til økt sikkerhet for brukere av russisk atombrensel.
Nysatsing på produksjon av radionuklider til kreftbehandling
IFE ser nå på hvilke muligheter JEEP II- og Haldenreaktoren har til å kunne produsere radionuklider til kreftbehandling.
IFE sentral aktør i forskningsprosjektet Building Integrated Photovoltaics for Norway (BIPV Norway)
I fjor ble ble Glass og fasadeforening (GF) sammen med blant andre Statsbygg og Forskningsrådet med i forskningsprosjektet « BIPV Norge». Målet for prosjektet er å finne ut hvordan man på best måte kan produsere strøm fra solenergi i norske bygg.
IFE drøftet atomsikkerhet i Ukraina
Hensikten med besøket i Ukraina var å få i gang et samarbeid om nukleære sikkerhetsprosjekter ved Rivne kjernekraftverk.
Flere får bruke kreftmedisinen Xofigo
Kreftmedisinen Xofigo - utviklet og distribuert av Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller, blir nå mer tilgjengelig i Norge.
Side-alternativer